1. Dbaj o trawnik

Zasada jest prosta – koś trawnik do momentu, w którym przestanie rosnąć, czyli aż do pierwszych mrozów. Podczas ostatniego koszenia przytnij trawę na wysokość ok. 5 cm. Jeśli źdźbła będą krótsze, trawnik może sobie nie poradzić podczas mroźnej zimy. Wyższa trawa to także nie najlepszy pomysły, ponieważ stworzy doskonałe warunki do rozwijania się pleśni śniegowej. Wczesną jesienią warto też napowietrzyć trawnik przy użyciu aeratora, aby rozluźnić system korzeniowy darni. Dostarczenie trawnikowi większej ilości tlenu pozwoli mu lepiej rosnąć i poprawi jego wygląd. We wrześniu możesz też ostatni raz przeprowadzić nawożenie. Przyda Ci się specjalna mieszanka z fosforem i potasem, przeznaczona specjalnie na jesień, która uodporni trawę na przymrozki i choroby. Natomiast unikaj nawozów z nadmiarem azotu, który pobudza trawę do wzrostu – o tej porze roku jest to niepotrzebne.

2. Przekop glebę

Jesień to dobry czas na przekopanie działki. Poprawi to strukturę gleby oraz jej nawodnienie, a przy okazji pozbędziesz się chwastów. Ziemia będzie przygotowana do siania i sadzenia nowych roślin, również jesienią. Do gruntownego spulchniania gleby przydaje się glebogryzarka ogrodowa. Z jej pomocą szybko i skutecznie przekopiesz ziemię, napowietrzysz ją i odchwaścisz. Pamiętaj, aby wybrać urządzenie o odpowiedniej mocy. Im cięższą pracę masz do wykonania, tym moc powinna być większa. Glebogryzarka elektryczna o mocy 1500 W świetnie poradzi sobie z poważniejszymi zadaniami w ogrodzie. Zwróć też uwagę na szerokość roboczą, która informuje o tym, jaką powierzchnię obrobi glebogryzarka w trakcie jednego przejazdu – przedział od 35 do 45 cm będzie odpowiedni dla średnich ogrodów. Równie duże znaczenie ma głębokość robocza. W wielu przypadkach wystarczające jest 20 cm.  


3. Siej, sadź i przesadzaj

Wbrew temu, co wiele osób myśli, sianie i sadzenie nie odbywa się wyłącznie na wiosnę. Wiele roślin należy „zadomowić” w ogrodzie jesienią. Dotyczy to niektórych roślin cebulowych, do których należą m.in.: krokus, szachownica, narcyz, tulipan, przebiśnieg, hiacynt, czosnek ozdobny, zawilec i szafirek. Pamiętaj, aby przebiśniegi i krokusy sadzić jak najwcześniej jesienią, ponieważ one zakwitną jako jedne z pierwszych, jeszcze, gdy śnieg nie do końca stopnieje, i muszą mieć czas na wykiełkowanie. Możesz też zasiać kwiaty takie jak chaber bławatek, mak lekarski, ostróżka letnia czy pozłotka kalifornijska. To rośliny wieloletnie, które nazywane są bylinami. Zasiane we wrześniu, będą cieszyć oczy nie tylko podczas najbliższej wiosny i jesienie, ale przez kilka kolejnych sezonów.

Wśród jesiennych prac w ogrodzie powinno znaleźć sie też sadzenie i przesadzanie wielu krzewów oraz drzew. Będą miały szansę na spokojnie zakorzenienie się, jeszcze na długo przed letnimi suszami. Dotyczy to większości iglaków, roślin zimozielonych i owocowych, bylin oraz roślin dwuletnich. Wiedz, że niektóre gatunki są nieodporne na mróz – brzoskwinia, morela i klon palmowy – dlatego z sadzeniem ich należy zaczekać do wiosny.

Cebulki i nasiona niewielkich kwiatów możesz umieścić bezpośrednio w ziemi na rabacie, ale też w ozdobnej donicy, którą ustawisz na tarasie lub przy wejściu do domu, gdy tylko wiosną wszystko pięknie w niej zakwitnie. Musisz tylko wybrać odpowiedni rozmiar donicy, aby kwiaty miały szansę zdrowo rosnąć, nie zagłuszając się nawzajem.


 4. Przycinaj rośliny

Niektóre rośliny wymagają przycięcia przed zimą, np. ogrodowe pnącza jak powojnik. Jeśli tego nie zrobisz, podczas chwilowego ocieplenia pojawią się przyrosty, które jednak uschną, gdy tylko pojawi się mróz. Na skutek tego roślina będzie mniej odporna na różne choroby. Jesienią przycina się także uschnięte części bylin, a także wszystkie części roślin, które zostały zaatakowane chorobami. Nie musisz wycinać wszystkiego. Niektóre zasuszone kwiaty mogą być prawdziwą ozdobą zimowego ogrodu, np. hortensje. Potrafią osiągnąć pokaźne rozmiary, tworząc piękne bukiety.

5. Zbierz warzywa i owoce

Wrzesień to czas największych zbiorów. Jabłka, śliwki, gruszki, winogrono, maliny, kapusta, marchew, seler, pietruszka, buraki, dynia, cukinia, cebula i ziemniaki – wszystko to należy zebrać wczesną jesienią, aby przez kolejne miesiące cieszyć się smakiem warzyw i owoców z własnego ogródka. Pamiętaj, aby zapewnić im dobre warunki zimowania. Przechowuj zbiory w chłodnym i suchym miejscu. W ten sposób będzie można z nich korzystać aż do wiosny, jeśli tylko wcześniej nie zjesz wszystkiego. Warto też zerwać koperek i natkę pietruszki, posiekać je i zamrozić. Jesień to także czas, gdy pojawiają się owoce dzikiej róży, głogu i bzu, a także zioła. Możesz przygotować z nich zdrowotne nalewki, soki i napary. We wrześniu zbierz też orzechy laskowe, a w październiku włoskie.


6. Wykop cebulki roślin nieodpornych na mróz

Najpóźniej w listopadzie wykop cebulki roślin, które nie są mrozoodporne, m.in. frezje, begonie bulwiaste, dalie i mieczyki. Odrzuć te, które są chore lub spleśniałe i starannie osusz pozostałe. W ten sposób przygotujesz je do zimowania i wykorzystasz ponownie wiosną. Aby cebulki nie zgniły, przechowuj je w ciemnym, przewiewnym i chłodnym miejscu, w którym temperatura wynosi 5-10 stopni Celsjusza. Dobrym pomysłem jest rozłożenie cebulek w skrzynkach wypełnionych piaskiem lub trocinami.